Co nás ve škole neučili

"Mladík chodil po střeše vagonu, zasáhl ho elektrický proud..."
"V alkoholovém opojení zaťal bratrovi sekeru do hlavy..."
"V Ostravě u tramvajových kolejí visel oběšený muž..."
"Záhada mrtvoly v kufru auta: Žena spáchala sebevraždu..." (www.novinky.cz)

Všechny tyto titulky byly vybrány z krimi zpráv posledních několika měsíců. Je to pouhý zlomek. Jedná se o loupežná přepadení pod vlivem alkoholu, ublížení na zdraví z nedbalosti, sebevraždy, řízení pod vlivem návykových látek a následné způsobení dopravní nehody...Všechny tyto případy mají něco společného. Lidé, kteří spáchali některý z těchto trestných činů si jejich následky ponesou celým životem. Udělali chybu. Nemůžou to vrátit zpátky. Když se opijeme a řídíme pod vlivem alkoholu, můžeme způsobit vážnou dopravní nehodu. Při té nehodě může zemřít člověk. Naše následná lítost mu život nevrátí. Můžeme v životě udělat cokoliv, ale ten člověk bude mrtvý. A my budete do smrti nosit v hlavě pocit viny. A možná i něco horšího. Třeba ten, koho neúmyslně zabijeme, bude malé dítě, náš přítel, žena našeho kamaráda...Možná to nakonec nevydržíme a rozhodneme se ukončit svůj život. A způsobíme další bolest. Další výčitky. Zanecháme tu spoutu lidí, kteří budou plní bolesti z naší ztráty. Možná si budou vyčítat, že tomu mohli zabránit a nakonec začnou pít. A pak jednou sednou do auta a... Může se to pořád opakovat. Nikdy to nemusí skončit. Dokud se nenaučíme jednu důležitou věc.

"Není to jako ve škole! Tam uděláte chybu a můžete to druhý den zkusit znovu, ale tam venku..." (Harry Potter 4. díl)

Ve škole můžeme pořád dělat chyby a zase je napravovat. Ale v životě uděláme chybu jen jednou. A ať se potom stane cokoliv, ta chyba tu pořád bude. Následky nezmizí jako pětka z nepovedené písemky. Život nedává opravky a druhé termíny. Neexistují přípravné kurzy a cvičné zkoušky. Život máme jen jeden a žijeme ho "na ostro" a všechno, co uděláme, zanechá v našem životě své následky. Je jen na vás, zda budou dobré nebo špatné. Já pevně doufám v to první.

"Život je jako příklad z matematiky. Počítáš, počítáš a na konci zjistíš, že jsi někde udělal chybu. Chceš začít znovu, ale nemůžeš. Zvoní..."

Po téměř půl roce od napsání tohoto článku jsem na koncertě pana Nohavici slyšela tuto píseň. A vzpomněla jsem si na tento článek...Někomu možná budou souviset, někomu ne. Každopádně písnička je podle mě skvělá :-)

Komentáře

  1. Ano, jedna z nejlepších z jeho nového alba. Každopádně - pěkný článek. Moc. ;) Ty myšlenyk jsou opravdu chytré rozumné a tak, já bych jen... Napadlo mě, že vše co jsi psala - důležité je taky vědět, že život není škola. že když uděláš chybu ve škole, je to jedno... Každopádně se mi moc líbila ta myšlenka s "uzavřeným kruhem". Jedno škobrtnutí a... BUM! Exploze reakcí...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vánoční příběh

Malé velké ohlédnutí

"Tak piš nesmysly."