Pro potěchu duše - filmy

Fujtajksl vespolek! :-)
Taky máte tak rádi film At žijí duchové? A co jiné filmy a pohádky? Snad jen opravdu málokdo se někdy nepodívá rád na pěkný film. Tento pojem však pro každého znamená něco jiného. Někdo rád kriminálky, další drama, třetí fantasy...
Já jsem se dnes rozhodla podělit se s vámi o seznam mých (v tuto chvíli) asi nejoblíbeněších filmů. Jsou to filmy, které mě něčím zaujaly, ráda se k nim vracím a především, mají pro mě osobně nějaký hlubší význam. Můžete se nechat inspirovat a na některý z nich se podívat nebo se můžete podivovat mému filmovému vkusu :D
A pokud budete chtít, ráda se dozvím, jaké jsou vaše oblíbené filmy :-) Takže...tady je má současná NEJ 10 :-)
Mějte se famfárově! :D
Vaše Illy

P.S. Informace o filmech pochází ze stránky csfd.cz!




Muzikál
USA, 1973, 108 min
Režie: Norman Jewison
Hudba: Andrew Lloyd Webber Hrají: Ted Neeley, Carl Anderson, Yvonne Elliman, Josh Mostel, Paul Thomas
(CSFD - 85%)

Legendární filmové zpracování světoznámého muzikálu v režii Normana Jewisona. Rocková opera vypráví z pohledu Jidáše Iškariotského, příběh posledních sedmi dnů života JEŽÍŠE KRISTA - od jeho příchodu do Jeruzaléma až do ukřižování. Ambiciózní a mimořádně finančně náročný filmový projekt vznikal v exterierech přímo v Izraeli.


Drama / Rodinný
Velká Británie, 2003, 99 min
Režie: Sarah Harding
Hudba: Christopher Gunning
Hrají: Georgina Terry, Amanda Burton, Pam Ferris, Kate Ashfield, Tom Bell, Tom Ellis, Kenneth Cranham
(CSFD - 75%)

Pollyanna je malé osiřelé děvče, a tak je poslána, aby žila u své náladové, nevrlé tety Polly. Brzy Pollyanna zjišťuje, že spousta lidí v tetině městě v Nové Anglii je stejně mrzutých jako teta. Avšak dívčin nevyléčitelný optimismus, například v případě její "radostné hry", kterou hledá světlou stránku na každé situaci, přináší mladistvou, veselou změnu do usedlého starého města...


Muzikál / Drama / Romantický / Thriller
USA / Velká Británie, 2004, 143 min
Režie: Joel Schumacher
Hrají: Gerard Butler, Emmy Rossum, Patrick Wilson, Simon Callow, Miranda Richardson, Minnie Driver
(CSFD - 72%)

Hlas ji volá. Z temných koutů Opery, která je domovem mladičké sboristky Christine Daaé (EMMY ROSSUM), povzbuzuje její mimořádný talent. Jen učitelka baletu, paní Giryová, (MIRANDA RICHARDSON) ví, že Christinin tajemný "Anděl hudby" je vlastně Fantom (GERARD BUTLER), znetvořený hudební génius, jenž obchází divadelními katakombami a děsí členy souboru. Temperamentní diva La Carlotta (MINNIE DRIVER) naštvaně odejde uprostřed kostýmové zkoušky na nejnovější inscenaci. Divadelním šéfům (SIMON CALLOW a CIARAN HINDS) nezbývá nic jiného než do světel reflektorů postavit Christine.

Její výkon při premiéře uchvátí diváky i Fantoma. Ten se rozhodne učinit svou oblíbenkyni operní hvězdou. Není však jediným mužem, který je mladou sopranistkou nadšen. Christine se zanedlouho začne dvořit bohatý divadelní mecenáš, vikomt Raoul de Chagny (PATRICK WILSON). Byť je Christine svým charismatickým rádcem okouzlena, přitahuje ji i Raoul, přítel z dětství, a to Fantoma mučí. Nespoutané vášně - zuřivá žárlivost a spalujícím plamenem planoucí láska - přivedou v dramatickém crescendu všechny tři hrdiny do bodu odkud není návratu.

Fantom Opery podle románu Gastona Lerouxe vydělal v divadelní i ve filmové podobě po celém světě přes tři miliardy dolarů. Původního alba The Phantom Of The Opera se prodalo více než 40 milionů nosičů, bylo oceněno zlatými i platinovými deskami ve Spojeném Království i Spojených Státech. Jeho strhující melodie a citlivá hudba získaly producentovi a skladateli Andrew Lloydovi Webberovi a jeho spolupracovníkům mnoho ocenění a poct.


Animovaný / Krátkometrážní / Drama / Rodinný
Kanada, 1987, 30 min
Režie: Frédéric Back
Hrají: Christopher Plummer, Philippe Noiret
(CSFD - 93%)

Krátký poetický animovaný film podle stejnojmenné novely Jeana Giona vypráví příběh poustevníka, který celý svůj život v absolutní skromnosti zasvětil krásnému cíli. Je to vizuálně krásně zpracovaná meditáce o síle člověka a kráse tvorby a zároveň nesmírně humanistická, pacifistická a panteistická výpoveď.


Animovaný / Rodinný
USA, 2003, 75 min
Režie: Francis Glebas
Hrají: John Fiedler, Jim Cummings, Ken Sansom, Peter Cullen
(CSFD - 69%)

Film Prasátko a jeho velký příběh je další pohádkou, ve které se setkáme s oblíbenými zvířátky ze Stokorcového lesa. Tentokrát se parta přátel přesvědčí o tom, že i malé zvířátko může dokázat velké věci. Když se zvířátka společně vydají na sběr medu a nechají Prasátko díky jeho malému vzrůstu doma, začne si připadat méněcenné. Pak se najednou ztratí a ostatní zvířátka použijí jeho památník jako klíč k jeho nalezení. Při tom si uvědomí, že toto velice malé zvířátko bylo ve skutečnosti v mnoha směrech velkým hrdinou. Po rušném hledání a jeho dramatickém vyvrcholení dostává Prasátko další příležitost dokázat, jak velký vliv mělo na své kamarády.

Nemožno vybrat jediný a nemožno popsat všechny, ostatně...přijde mi to zbytečné. Není tu snad nikdo, kdo by ho neznal :-) Takže...jen stručné shrnutí, vážně nebudu vybírat ten nej :P

Harry Potter a Kámen mudrců

Režie: Chris Columbus
Hudba: John Williams
Délka: 152 min
(CSFD - 76%)

Harry Potter a Tajemná komnata

Režie: Chris Columbus
Hudba: John Williams
Délka: 161 min
(CSFD- 75%)

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

Režie: Alfonso Cuaron
Hudba: John Williams
Délka: 141 min
(CSFD - 84%)

Harry Potter a Ohnivý pohár

Režie: Mike Newell
Hudba: Patrick Doyle
Délka: 157 min
(CSFD -77%)

Harry Potter a Fénixův řád

Režie: David Yates
Hudba: Nicholas Hooper
Délka: 138 min
(CSFD -78%)

Harry Potter a Princ dvojí krve

Režie: David Yates
Hudba: Nicholas Hooper
Délka: 147 min
(CSFD -73%)

Harry Potter a Relikvie smrti - 1.část

Režie: David Yates
Hudba: Alexandre Desplat
Délka: 140 min
(CSFD -73%)

Harry Potter a Relikvie smrti - 2.část

Režie: David Yates
Hudba: Alexandre Desplat
Délka: 125 min
(CSFD - 82%)


Akční / Dobrodružný / Drama
Velká Británie / USA, 1998, 132 min
Režie: Randall Wallace
Hudba: Nick Glennie-Smith
Hrají: Leonardo DiCaprio, Jeremy Irons, John Malkovich, Gérard Depardieu, Gabriel Byrne, Anne Parillaud
(CSFD - 58%)

Na francouzském královském dvoře to hýří rozmařilostí, ale lid hladoví. Zatím je v Bastile vězněno královské dvojče v železné masce a čeká ho trýznivý osud. Po dobytí Bastilly objevili revolucionáři záznam o záhadném vězni se železnou maskou, muži, jehož totožnost se nikdy nepodařilo odhalit a dodnes je opředena řadou legend. Jedna z nich tvrdí, že muž byl dvojčetem francouzského krále Ludvíka XIV. a všeobecně známou ji učinil slavný spisovatel Alexandre Dumas, který ji zpracoval do poslední části své ságy o třech, vlastně čtyřech mušketýrech.


Drama / Rodinný / Životopisný
USA / Velká Británie, 2004, 106 min
Režie: Marc Forster
Hudba: Jan A.P. Kaczmarek
Hrají: Johny Depp, Kate Winslet, Julie Christie, Radha Mitchell, Dustin Hoffman, Freddie Highmore, Joe Prospero
(CSFD - 85%)

Příběh plný kouzel a fantazie inspirovaný životem Jamese Barrie, autora dětského hrdiny Petera Pana.
Začátek je zasazen do Londýna roku 1904 a film detailně sleduje Barrieho cestu k oživení Petera Pana. Od jeho první inspirace k vytvoření příběhu až po premiéru v Duke of Yorks Theatre, noci, která změní nejen Barrieho život, ale také životy mnoha lidí kolem něj. Johnny Depp v roli Barrieho tedy nejdřív poznává čtyři děti, které nemají otce. Z času stráveného s čtyřmi malými Daviesovými vznikne legendární pohádka o dětech, které nechtějí vyrůst. Scénář Davida Magee vychází ze hry Allena Knee - The Man Who Was Peter Pan.


Drama / Romantický / Životopisný
USA, 1998, 111 min
Režie: Marshall Herskovitz
Hudba: George Fenton
Hrají: Catherine McCormack, Rufus Sewell, Oliver Platt, Moira Kelly, Naomi Watts, Fred Ward, Jacqueline Bisset
(CSFD - 81%)

Děj filmu se odehrává v 16. století v Benátkach, kde kurtizány měly zvláštní privilegia ve společnosti: nosily krásné šaty, studovaly hudbu a literaturu a byly společnicemi nejvýznamnějších mužů v republice. Když Veronika Francová dospěla v mimořádně přitažlivou ženu, zamilovala se do Marca Verniera, který pocházel z bohaté rodiny. Veronika si ho však nemůže vzít za manžela, protože pochází ze vznešeného rodu, ale její rodina je bez peněz. Matka své dospívající dceři brzy pomůže odhalit krutou pravdu: buď to vstoupí do kláštera nebo se stane kurtizánou. Její krása a inteligence často upoutá každého muže ve městě a Veronika se stane nejen nejznámější kurtizánou, ale i hrdinkou. Podaří se jí přesvědčit francouzského krále, aby pomohl Benátkám ve válce proti Turkům. Církev jí však brzy obviní z čarodějnictví.


Drama
USA, 2004, 89 min
Režie: Jessica Sharzer
Hudba: Neznámý XY :D
Hrají: Kristen Stewart, Hallee Hirsh, Eric Lively, Steve Zahn, Elizabeth Perkins, Leslie Lyles, D. B. Sweeney
(CSFD - 81%)

Melinda Sordino je mladá dívka chodící do deváté třídy. Nyní začal nový školní rok. Je samozřejmé, že nikdo se na školu netěší, ale ona obzvláště. Všichni její přátelé se k ní totiž po té osudné noci otočili zády a dívají se na ni skrze prsty. Dokonce i její nejlepší kamarádky, s nimiž se přátelila už mnoho let. Melinda je otřesená zážitkem a snaží se na to zapomenout a žít dál, jenže nic nejde tak lehce. Vzpomíná na ten osudový den, ve kterém se to všechno stalo, a vzpomínky vyplouvají na povrch. Ve škole se s ní nikdo nebaví, Melinda se zhorší v učení. Nejstrašnější na tom však je to, že její rodiče nic netuší a myslí si, že je vše v naprostém pořádku. Chudák dívka marně hledá někde oporu.


Tak co? :-) Znáte, neznáte? Zaujal vás některý z nich? :-)

Komentáře

  1. Takže... z tvého seznamu zmám: Jesus Christ Superstar (díky školním filmům na zahnání nudy), Fantom opery (úžasný film), Muž který sázel stromy (díky češtinářce a dějepisářce ale na důvod proč nám to pustila, si už nevzpomenu), Prasátko a jeho velký příběh (mám malého bratrance, tak s ním jsem se koukala), Harryho Pottera (ještě abych neznala - znám jak svý boty), Muž se železnou maskou (další úžasný film!)
    Z tvého seznamu byhc mezi své nejoblíbenější zařadila Fantoma opery, Harryho Pottera a Muže se železnou maskou. Dál bych asi poukázala na všechny filmy s marvelovskými komiksovými postavami, filmy od Tim Burtona (Sweeney Todd asi nejvíc), Van Helsing... no bylo by jich rozhodně víc, než deset.
    Tvému vkusu se nedivím. Je tam od všeho trochu. Pohádky, hezké příběhy, všemi známá klasika, pohádky... Máš dobrý vkus, protože je v tom vidět, že máš v sobě kousek dítěte

    OdpovědětVymazat
  2. No, páni. Právě jsem dokoukala Muže, který sázel stromy - naprosto uchvacující. Ta animace, příběh...Jinak musím říct, že filmy, které jsem na tomhle tvém seznamu objevila, mě ani moc nepřekvapují. Jsou jako části tebe, protože z každého, který vybereš, jsi cítit ty. Asi to bude znít cvokle... Ale prostě... Tak nějak mi k tobě sedí. Jak Muž se železnou maskou (kterého mimochodem zbožňuju) tak třeba Prasátko a jeho velký příběh (jo, to mám taky ráda! Nejlepší postavička z Medvídka Pú pro mě, jako malou, byl Kryštůfek Robin a Tygr, v této chvíli ale musím přiznat, že blázním, když vidím Prasátko nebo Ijáčka )Myslím, že na ty zbylé filmy, co neznám, sse v budoucnu podívám, určitě všechny vypadají zajímavě

    OdpovědětVymazat
  3. Fantoma opery (toho novýho, takže 2004) mám v počítači už měsíce a furt jsem se k tomu neodstala a musim! Jesus Star Superstar jsem neviděla, když tu byl muzikál na Výstavišti, a štve mě to :-/
    a Medívka Pú jsem viděla před měsícem, když tygr tygtroval při hledání tygrů Nebezpečnou krásu jsem viděla víckrát, když člověk uvidí, pochopí proč, i když se musí brát trochu s nadsázkou.

    OdpovědětVymazat
  4. 1) Znám jen muzikál. A ten jsem viděla, když jsem byla moc malá, protože mě moc nenadchnul... Tedy - nerozuměla jsem mu.
    2) Právě stahuju, viděla jsem ji dávno, tak si jí teď připomenu. ;)
    3) Koukaly jsme na něj spolu. Úžasný, dokonalý a Gerard Butler je neuvěřitelně hezkej chlap!
    4) Četla jsem knihu (u tebe ) a film viděla nedávno. Je moc hezký, i když mám knihu radši. ;)
    5) Neviděla jsem, ale Púa mám ráda, tak myslím, že by tomu nebylo jinak u tohoto filmu. ;)
    6) Bez komentáře.
    7) Neznám, ale zní to zajímavě. ;)
    8) Krásný film, ale pro mě hrozně smutný!!! (Ten konec, jinak je celý film krásně pozitivní/snový.)
    9) Asi bych si ho vybrala na prvním místě z tvé top 10. ;) Byl úžasný!!! :)
    10) Hodně drsný. A moc dobrý. Ale ten konec... Potřebovala jsem to dotáhnout, jsem hrozná.

    OdpovědětVymazat
  5. Ty jsi věřící? Jako že opravdu hodně věřící?
    Jinak znám jen pár.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vánoční příběh

Malé velké ohlédnutí

"Tak piš nesmysly."