1. Básnička z Krajiny divů

Zdravím! :-)

Dnes tu pro Vás mám básničku, kterou jsem vytvořila na letošním kumštýřkém táboře Vlaštovky, jehož součástí byly spisovatelské workshopy. Kromě mnoha jiných užitečnýcha zajímavých věcí jsme si tam zkusili hrát "Básničkovou hru". Díky této hře jsem napsala několik specifických básnických výtvorů, které Vám tu budu postupně zveřejňovat.

V čem hra/aktivita spočívá? Máte určitý obnos "herních peněz" a za ty si kupujete slova, ze kterých se pak snažíte slořit básničku. Vedoucí (Laisi) má velkou zásobu kartiček a na každé kartičce je nějaké pěkné slovo. Vždycky před vás položí 3 náhodně "vylosovaná" slova a vy si vyberte alespoň jedno z nich, které si "koupíte". Můžete si koupit i dvě nebo všechny tři.

Za každé písmeno daného slova zaplatíte jednou herní mincí/jedním bodem, z těch, které máte k dispozici. Celou dobu tedy kalkulujete i s penězi, přemýšlít,e zda se vyplatí koupit spíše jedno delší slovo nebo dvě kratší apod. Slova, která máte na výběr, mají různé slovní druhy - podstatná jména, přídavná jména, slovesa...někdy myslím i příslovce.

Když si vyberete a zaplatíte dané slovo (nebo 2 či 3, jak chcete), otočí se vám další 3 slova. Opět si z nich můžete vybrat a koupit 1 - 3. Můžete se i "vracet" a kupovat si slova otočená již dříve. Pravidlem však je, že si musíte koupit vždy alespoň jedno slovo z naposled vyložené "trojice", abyste dostali na výběr trojici novou.

Pokud si z nějaké várky tří slov žádné nevyberete, vykládání nových slov končí, ale pořád si ještě můžete dokupovat již vyložená slova. Jste omezení jen limitem svých mincí/bodů. Jakmile vám dojdou, nemůžete si už koupit ani písmenko. :-)

Když tedy toto nakupování ukončíte, vezmete si kartičky se sovy, která jste si koupili, a odejde s nimi někam, kde se vám dobře tvoří. V ideálním případě si slova přepíšete do sešitu a vrátíte kartičky zpět do hry, abyste je neztratili. No a co pak? Snažíte se vytvořit libovolně dlouhou básničku ze slov, která máte.

Slova můžete libovolně skloňovat či časovat, můžete přidat nějaké předložky, spojky, částice apod. Plnovýznamová slova byste však neměli přidávat pokud možno vůbec nebo co nejméně. Čím nižší limit si nastavíte tím těžší to je. Já pracovala obvykle s limitem přidání 3 - 5 slov (nepočítám v to krátké předložky a spojky). Ale záleželo taky na tom, kolik slov jsem měla "koupených".

Pkud vás hra zaujala, nebojte se inspirovat a taky to zkusit. Je to vážně zábava a často to pomůže odstranit spisovatelský blok nebo to člověka uvolní a dá vzniknout veselým fantaskním textům, které by člověk jinak jen stěží vytvořil. Není to ale určitě pro každého, ne každému styl básniček, takto vytvořených, sedí. Někdo by je řadil do nonsensové poezie. Mně se toto označení úplně nezamlouvá. Řekla bych, že to zkrátk jsou texty existující pouze ve vodách fantazie, určené pro rozvíjení představivosti čtenářů, kdy si každý může pod básní představit něco jiného, najít v ní jiný význam, smysl či nesmysl. A to je na tom to krásné...Jak říkám, ne každému tento styl tvorby vyhovuje. Mě zaujal a bylo mi v něm dobře.

Už ale dost povídání, pojďme se podívat na můj první kousek, který jsem z této hry vytvořila.




Sen modrých křídel pavoučích
s babím létem se rozloučí.
Odpluje na lodi pavího oka,
tam, kde vítr jen proti slunci fouká.

Na kratičkou chvíli v mechu se zastaví,
pozdraví mravence, poptá se na zdraví.
Když slunce zapadne, bude už pryč,
jen můra Rozárka má od snu klíč.



P. S. Mám pro vás výzvu - zkuste namalovvat ilustraci k této básničce! Může vypadat jakkoliv...nebo kdo máte doma deskovou hru Dixit, zkuste vybrat ějakou kartičku, která se vám k básničce hodí a podělte se o ni v komentářích. :-) Případnou aktivitu v tomto směru velmi ocením a možná i odměním nějakým článečkem na přání. ;-)

Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Vánoční příběh

Malé velké ohlédnutí

"Tak piš nesmysly."